Profin financiele en assurantieadviseurs profin_financiele_assurantieadviseurs.svg
Vergelijkingssite onafhankelijk? Niet dus!

Vergelijkingssite onafhankelijk? Niet dus!

Als uitkomst van een recent onderzoek berichtte Ditzo, een online verzekeraar en onderdeel van ASR Verzekeringen, dat vergoedingen tot 200 euro per autopolis aan een vergelijkingssite geen uitzonderingen zijn. Hiermee staatde ogenschijnlijke onafhankelijkheid van de vergelijkingssites zoals Independer ter discussie. Want wie garandeert dat een vergelijkingssite u niet de polis adviseert waarvoor zij de hoogste vergoeding voor ontvangen?
 

Een vergoeding van een verzekeraar aan een bemiddelaar zou in balans moeten zijn met de geleverde toegevoegde waarde en uitlegbaar zijn aan de consumenten. Uiteindelijk betaalt de consument de rekening.

Ditzo heeft zich afgevraagd of een eenmalige vergoeding van € 175 per afgesloten polis in balans is met de toegevoegde waarde van een vergelijkingssite. De werkzaamheden van bijvoorbeeld Independer zijn beperkt tot een eenvoudige prijsvergelijking zonder dat er sprake is van een bij de consument passende verzekering waarbij gekeken wordt naar prijs en voorwaarden.

Indpender is het niet eens met de stelling van Ditzo. Zij communiceren dat zij voornamelijk werken met doorlopende vergoedingen. De gemiddelde hoogte van die vergoedingen wordt op de website gepubliceerd en bedraagt € 58 per jaar voor een autoverzekering. En dat klopt als je er vanuit gaat dat een verzekering 3 jaar loopt. 3 maal € 58 is precies € 175. Independer ontvangt het bedrag echter vooraf en in één keer. Als de polis korter loopt, dan is de vergoeding beduidend hoger. En het wordt nog erger als Independer u elk jaar probeert te overtuigen om over te stappen naar een "goedkopere" autoverzekering. Dat betekent gewoon een forse beloning voor Independer.

Het advies is simpel: kijk gerust voor een vergelijking van de verschillende premies van een autoverzekering op één van de vele vergelijkingssites, maar ga vervolgens naar een adviseur die de voor de klant best passende autoverzekering – qua prijs én voorwaarden – zoekt. Een adviseur ontvangt een doorlopende vergoeding van de verzekeraar.  

Deze pagina delen/doorsturen op social media  delen op
 social media

Stel ons een vraag

+31 (0)33 - 247 50 45

Profin op Facebook

Bezoek ons

Profin financiële en assurantieadviseurs
Utrechtseweg 154
3818 ES Amersfoort

-
Disclaimer Cookies