Profin financiele en assurantieadviseurs profin_financiele_assurantieadviseurs.svg
ECB drukt hypotheekrente

ECB drukt hypotheekrente

Dankzij de Europese Centrale Bank zal de hypotheekrente de komende maanden gaan dalen, verwachten bankiers. Dat is volgens hun een direct gevolg van een stap die de ECB in september heeft genomen. Sindsdien kunnen grote beleggers verhandelbare hypotheken ten allen tijde doorverkopen aan de centrale bank in Frankfurt. Deze garantie maakt beleggen in hypotheken minder risicovol waardoor de prijs voor deze effecten is gedaald. Die prijsdaling werkt door en zet volgens bankiers de hypotheekrente onder druk die huizenkopers moeten betalen.

Dankzij de Europese Centrale Bank zal de hypotheekrente de komende maanden gaan dalen, verwachten bankiers. Dat is volgens hun een direct gevolg van een stap die de ECB in september heeft genomen. Sindsdien kunnen grote beleggers verhandelbare hypotheken ten allen tijde doorverkopen aan de centrale bank in Frankfurt. Deze garantie maakt beleggen in hypotheken minder risicovol waardoor de prijs voor deze effecten is gedaald. Die prijsdaling werkt door en zet volgens bankiers de hypotheekrente onder druk die huizenkopers moeten betalen.

Risico-opslag

Op de markt waar beleggers handelen in reeds verstrekte hypotheken is in een jaar tijd de zogeheten risico-opslag met een half procentpunt gedaald. Aanvankelijk omdat beleggers meer vertrouwen kregen in de economie, maar vanaf het najaar ook door de aankondiging van de ECB. 

Basisrente

De lagere risico-opslag komt bovenop de daling van de basisrente. De risicovrije rente voor vijf jaar is in Nederland sinds januari gedaald van 1,2 naar 0,4%. Nederlandse banken en verzekeraars hebben het voordeel nog nauwelijks kunnen incasseren omdat ze de laatste maanden bijna geen nieuwe hypotheken hebben ‘gesecuritiseerd’ (verkocht aan beleggers). Dat komt doordat deze instellingen hun financiering traditioneel liever niet in de laatste maanden van het jaar regelen, maar aan het begin. ‘Ik denk dat je in januari redelijk wat transacties gaat zien’, zegt een bankier met kennis van de markt.

Hij verwacht dat de rentetarieven voor particulieren dan ook omlaag gaan. Dat zegt ook Max Bronzwaer, financieel directeur bij Obvion, een hypothekendochter van Rabobank. ‘Als het zo doorgaat, zal het linksom of rechtsom in de tarieven terecht komen. Als de inkoopprijs structureel daalt, dan ook de verkoopprijs.’

Meerdere factoren

Bronzwaer waarschuwt wel dat het tarief door meer factoren wordt bepaald. Banken willen zich niet te afhankelijk maken van één financieringsbron en geven naast securitisaties ook gewone obligaties uit en ze halen spaargeld op. Op die markten dalen de rentes minder hard. Bovendien moeten banken door nieuwe toezichtregels steeds meer eigen vermogen aanhouden voor een hypotheek en dat werkt juist prijsverhogend.

Eerder deze week publiceerde de Vereniging Eigen Huis een onderzoek waaruit zou blijken dat banken in de vijf jaar na de crisis in totaal een ‘overwinst’ van €6 mrd geboekt zouden hebben op hypotheken. Banken geven de goedkopere financiering niet door aan de klant, vindt de organisatie voor woningbezitters. Bronzwaer: 'Onze marge is echt niet de pan uit gerezen. Bruto stijgt de marge wel, maar netto absoluut niet.'

Bron: www.iex.nl

Deze pagina delen/doorsturen op social media  delen op
 social media

Stel ons een vraag

+31 (0)33 - 247 50 45

Profin op Facebook

Bezoek ons

Profin financiële en assurantieadviseurs
Utrechtseweg 154
3818 ES Amersfoort

  • Theater voor het leven in het DeLaMar
Persbericht 19 januari 2018

Op maandagavond 12 februari 2018 leveren het Concertgebouw Kamerorkest en bekende artiesten als Dominic Seldis, Lisanne Spaander, Marc de Hond, Menno de Bree en Michiel Borstlap een bijzondere bijdrage aan de bestrijding van kanker. Zij treden tijdens een groots benefiet concert belangeloos op voor Theater for Life. Theater for Life is een initiatief van Barcode for Life en de opbrengst gaat dan ook voor de volle 100% naar het Center for Personalized Cancer Treatment. 

Een adembenemende show over menselijke veerkracht
Familie, partner, vriend(in), collega. Kanker is geen onbekende. Een persoonlijke behandeling kan het verschil maken. Daar zetten de mensen achter Theater for Life zich voor in. Het Amsterdamse DeLaMar theater heeft speciaal voor Theater for Life de Wim Sonneveld zaal beschikbaar gesteld. Bezoekers kunnen genieten van een bijzondere line-up van artiesten, met zeer persoonlijke verhalen. Zoals Lisanne Spaander, die doorbrak bij het grote publiek met de emotionele single ‘Vechtersbaas’. Op 12 februari neemt zij het publiek mee in haar strijd tegen kanker en ondersteunt ze haar verhaal met prachtige nummers van haar nieuwe album ‘Mijn Strijd’. Marc de Hond legt, in een stuk van zijn inspirerende show ‘Scherven brengen geluk’, uit hoe hij gelukkig is geworden dankzij zijn dwarslaesie. Pianist en componist Michiel Borstlap raakt het publiek door de adembenemende klanken van zijn nieuwe solo-album: Velvet. Het Concertgebouw Kamerorkest met contrabassist (en Maestro-jurylid) Dominic Seldis, brengt een warme mix van romantische stukken. Een adembenemende show die verbindt en versteld doet staan van de menselijke veerkracht.

Baanbrekend DNA onderzoek
De opbrengst van de kaartverkoop gaat voor 100% naar het Center for Personalized Cancer Treatment, een samenwerkingsverband van Nederlandse ziekenhuizen die baanbrekend onderzoek doen naar de behandeling van kanker op maat, op basis van het DNA profiel van de tumor. Steeds meer patiënten ervaren hierdoor minder bijwerkingen omdat ze een behandeling krijgen die beter aansluit bij hun ‘afwijking in het DNA’. Ook wordt steeds duidelijker dat medicijnen voor de ene kankersoort wellicht ook werken voor de andere en zo kunnen er enorme stappen worden gemaakt in de behandeling van kanker.

Tickets variëren van €49,50 tot €79. Dit is inclusief koffie of thee, een kleine versnapering bij ontvangst en uitgebreide hapjes plus drankje tijdens de pauze én de naborrel. Allemaal mogelijk gemaakt door de sponsoren. Kaarten zijn te koop via www.theaterforlife.nl.
-
Disclaimer Cookies